AutoCAD Потребителски щриховки

AutoCAD Потребителски щриховки

AutoCAD Потребителски щриховки

Дефиниране на потребителски щрих

Потапяйки се все по дълбоко в програмата AutoCAD осъзнаваме, че стандартните щриховки не са достатъчни за изпълнение на всички възложени ни задачи. За наш късмет AutoCAD позволява създаването на потребителски щриховки. При това разполагаме с два начина за създаване на нов тип щриховка. Класическия начин е създаване или зареждане на специфичен текстов файл съдържащ описанието на щриха. Последното наподобява описанието на прост тип линия, но е малко по-сложно. Когато искаме да създадем по-сложен тип щрих, при това по-лесно използваме инструмента Super Hatch.

AutoCAD Потребителски щриховки

Щриховка със Super Hatch

Подобно на фигурите дефинирането на щрих с текстов редактор не е много прост и приятен процес. За щастие AutoCAD предлага лесен за ползване и интуитивен инструмент наречен Super Hatch. Намира се в секция Draw на страницата Express Tools. Като образец за щрих можем да използваме обекти от чертежа, блокове, растерни изображения, фигури и др. След като сме стартирали програмата се появява диалоговия прозорец SuperHatch. Бихме могли да използваме като основа за щриха вмъкнат в чертежа блок.

AutoCAD Потребителски щриховки

Натискаме бутона Select Existing в диалоговия прозорец SuperHatch и избираме нужния ни обект. Както ще видим избраната област е оградена от лилав правоъгълник. Това е областта, която ще се повтаря като шаблон в рамките на щриха. Бихме могли да увеличим размерите на въпросната областта. Като приключим натискаме Enter. Кликваме с мишката в правоъгълника за да определим контура, който ще запълваме и приключваме командата с Enter. Остава ни единствено да се насладим на резултата от усилията си.

AutoCAD Потребителски щриховки

Курсове, помощ, консултации

За въпроси относно потребителски щриховки и други проблеми можете да използвате facebook. Също може да посетите и сайта ни Учебен Център – GoEdu. Ще се радваме и на всякакви препоръки за подобряване на работата ни.