AutoCAD Бързо плотиране от моделното пространство

AutoCAD Бързо плотиране

AutoCAD Бързо плотиране.

Не е тайна, че крайната цел при чертането в AutoCAD е отпечатване на чертежа върху хартия. Съществуват два основни начина за отпечатване: от моделното или от листното пространство. Второто дава повече възможности и по-голяма гъвкавост. Тук обаче ще се спрем на отпечатване от моделното пространство.
Преди да пристъпим към плотиране задължително изчистваме файла от излишни неизползвани именувани обекти. Това ще намали размера на плот-файла който възнамеряваме да създадем. Командата за почистване е PURGE.
Първото което правим естествено е да стартираме командата за плотиране. Отваря се съответния диалогов прозорец:

* СЕГА трябва да изберем плотер. Ако нямаме нужната ни плотерна конфигурация избираме между dwf6 eplot.pc3 и dwg to pdf.pc3. По добрия вариант е DWF. Този формат за плот файл е много лек и универсален.

* Другите настройки са естествено: размера на хартията, каква част от моделното пространство ще се отпечатва, мащаб и цветова гама.

* Нещото което създава проблеми на начинаещите е мащаба. Важно е да се проумее, че в AutoCAD на 1мм се съпоставя чертожна единица, която не е задължително да е мм. Това е чертожната единица, която е използвана при изчертаване в естествен размер. Така например, ако имаме архитектурно разпределение изчертано в сантиметри и трябва да го отпечатаме в мащаб 1:50, мащабния коефициент трябва да е 5.
Защо 5, а не 50? Нали все пак имаме мащаб 1:50. Ами защото превръщаме 50 мм в текущата мерна единица, която в случая е сантиметър и получаваме 5. Това е принципът на мащабиране в AutoCAD.

AutoCAD Бързо плотиране.

* Другата често срещана грешка е отпечатването в цвят. За да имаме черно-бял чертеж при печат трябва да зададем за Plot Style Table: monochrome.ctb.

* И последно за да се отпечатат линиите с действително зададените си дебелини, трябва да имаме задължително отметка срещу Plot object lineweights.
Надявам се да сме ви полезни!

Ако сме ви заинтригували за повече информация ни следете във Facebook. Също може да посетите и сайта ни Учебен Център – GoEdu. Предстои публикуване на ръководство в pdf формат.