AutoCAD Съвети към начинаещите

AutoCAD Помощ Трикове

AutoCAD Съвети към начинаещите – как да започнем нов чертеж.
Ще предложим няколко основни съвета относнио започването на нов чертеж и настройване на работната среда.

Ето и съветите ни: AutoCAD Помощ Трикове.

1. Започнете работата си с подходящ шаблон.

Програмата AutoCAD предлага ограничен набор от шаблонни файлове. На по-късен етап от работата си ще можете да създавате и ползвате собствени такива. Но сега да се върнем на тези които „вървят“ с програмата. Трябва да сме наясно, че дори когато не избираме шаблон AutoCAD отваря чертеж базиран на един от двата основни шаблона: acad.dwt и acadiso.dwt. Първият шаблон е обвързан с английската мерна система (мерни единици – футове и инчове). Вторият шаблон е базиран на метричната мерна система. Изборът на един от двата шаблона оказва влияние основно върху визуализирането на щриховките и различните типове линии. Изборът на шаблон влияе и върху избора на плотерния стил по подразбиране – цветови или именуван.

AutoCAD Съвети. При изричното отваряне на нов чертожен файл се отваря следния диалогов прозорец:

Избираме acadiso.dwt от списъка и продължаваме с останалите настройки. Шаблонът acadiso.dwt бихме могли и да изберем посредством стрелката вдясно на бутона Open, избирайки опцията: Open with no Template – Metric.

AutoCAD Помощ Трикове

Ако споменатият по-горе диалогов прозорец не се отваря, тогава диалога се води в команден ред. А причината това да се случи е системната променлива FILEDIA. При стойност на променливата 1, всички диалогови прозорци за работа с файлове се отварят нормално, а при стойност 0 вместо с диалогови прозорци се работи в командния ред на програмата.

AutoCAD Помощ Трикове. Бихме могли да направим така, че при отварянето на AutoCAD винаги да се зарежда acadiso.dwt или друг желан от нас шаблон по подразбиране. За целта отиваме върху иконата на десктопа и натискаме десен бутон на мишката. От контекстно меню избираме Properties. Появява се диалогов прозорец:

В полето Target трябва в края на реда да допишем: /t “acadiso.dwt”. Ако шаблона се зарежда от папка различна от стандартната, трябва да се зададе целия път до шаблонния файл.
Също така можем да зададем шаблон по подразбиране и при всяко отваряне на нов чертожен файл с командадата QNEW. За целта стартираме командата OPTION и в диалоговия прозорец срещу реда Default Template File Name for QNEW се зарежда съответния шаблон.

Категория: AutoCAD Помощ Трикове

………………………………………………

Надявамe се да сме ви полезни!

Ако сме ви заинтригували за повече информация ни следете във Facebook. Също може да посетите и сайта ни Учебен Център – GoEdu. Предстои публикуване на ръководство в pdf формат.
Очаквайте скоро следващите ни съвети!