Visual LISP – автоматизaция в AutoCAD

Visual LISP автоматизaция AutoCAD

Visual LISP автоматизaция в AutoCAD.

Достъпно и лесно средство за автоматизиране на задачи в AutoCAD (Visual LISP автоматизaция в AutoCAD)
В AutoCAD разполагаме с различни средства за автоматизиране и подобряване на работния процес. Подържат се различни програмни езици, но безспорно най-стария и може би най-лесния за ползване е AutoLISP. Езикът AutoLISP е неразделна част от AutoCAD почти от самото начало. За първи път езика е вграден във версия 2.1 в средата на 80-те години. Езикът AutoLISP се явява модификация на Common LISP, най-популярния диалект на езика LISP. Самият LISP е възникнал като функционален език за програмиране на изкуствен интелект някъде към 1950 година. Абревиатурата LISP означава процесор за обработване на списъци – LISt Processor. За голяма част от програмистите на AutoLISP, проявяващи чувство за хумор LISP означава Lost In Stupid Parentheses, което имайки предвид огромното количество вложени скоби в изразите на езика е напълно справедливо.
Първоначално програмите на AutoLISP са текстови файлове с разширение .lsp, написани в текстов редактор от сорта на Notepad. Това затруднява процеса на разработване и тестване. Огромна стъпка в това направление е появата на Visual LISP с версия 14 на AutoCAD. Първоначално Visual LISP е отделно приложение, което се инсталира допълнително. В следващата версия AutoCAD 2000, редактора става неразделна част от програмата. Освен удобен текстов редактор и визуална среда за разработка, Visual LISP предлага компилатор, който създава по-бързи изпълними лисп (LISP) програми. Освен това езика се обогатява с нови команди и подържащи ActiveX технологията. Увеличават се програмните възможности на езика. Това наред с възможностите за вграждане на скриптове, макроси и диалогови прозорци в AutoLISP го прави едно мощно средство за повишаване производителността на AutoCAD.

Може да разгледате и Нашите курсове, както и да се запишете за тях на нашата страница или по телефон. Също така за повече информация facebook, или може да посетите сайта ни Учебен Център – GoEdu.